Zoran Knežev

Zoran Knežev rođen je na isti dan kad iu Novom Sadu, samo dvasto i nešto godina kasnije, 1. veljače 1967. u Novom Sadu. Bio je vlasnik privatnih tvrtki, a posljednji je bio "Hermes", koji se bavio poslovnim informacijskim sustavima.

Dugi niz godina bio je zainteresiran za prošlost Novog Sada i Vojvodine, stvarno je postigao dobre rezultate u istraživanju ovih prostora, što je potvrdilo svoje dosadašnje projekte. Autor je Fotomonografije Portret Novog Sada , DVD dvočasni film o smještaju i razvoju Novog Sada, koji je preveden na engleski jezik. Ovo je zajednički prvi projekat tih vrsta o našem diplomskom, a ja nisam zanemarlarivo - autor je samostalno financirao. U Privrednoj komori Srbije, u organizaciji JISA (Jrdinstveni informatički savez Srbije) Europska IKT skupština CEPIS i europska ekonomska zajednica EEIG održali su sastanak međunarodnog žirija za dodelu priznanja „Diskobolos 2009“.Veliko interesovanje nagrada za „Diskobolos“ pokazalo je predstavnike iz bivših jugoslovenskih republika i iz Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Albanije, Češke i ostalih zemaljskih. Takmičenje je bilo u više kategorija, a Portret Novog Sada je postao kategorija izdavanja, u konkurenciji televizijskih emisija.

Za novosadsku Gradsku biblioteku za Zavičajnu zbirku uredio je kratak fotodokumentarac Osijek , koji je bio poklon Gradske biblioteke u Novom Sadu Gradske biblioteke u Osijeku. Za Gradsku biblioteku uradio 15-minutni dokumentarni film o vezi Gradske biblioteke i Srpskog narodnog pozorišta povodom jubileja SNP-a. Povodom početka i obeležavanja Prvog svetskog rata, uradio je za Gradsku biblioteku mini dokumentarni film  Prvi svetski rat . Učestvovao je stručnu skupu u Banovini sa temom "Službeni glasnik Dunavske Banovine u periodu od 1931-1941.", U organizaciji Zavičajne zbirke Gradske biblioteke, s predstavljenim autorskih radova i video materijala " Dunavska Banovina 1931-1941. Godina ".

Učestvovao je na eminentnom naučnom skupu „Prilozi za istoriju grada“ koji su 2014. zajednički organizovali Muzej grada Novog Sada, Istorijski arhiv grada Novog Sada i Filozofski fakultet, Odsek za istoriju. Održao je predavanje pod nazivom Zdravstvene prilike u Vojvodini u XVIII veku tijekom učenja na eminentnom naučnom skupu u Soko gradu 2015. povodom „800 godina zdravstva u Srbiji“.

Svoj materijal i foto-dokumentarni građu ustupao je raznim gradskim institucijama u Novom Sadu, Gradskoj biblioteci, Arhivu grada, Spomen zbirci "Pavle Beljanski", Muzeju grada, Galeriji Matice srpske, Muzeju Vojvodine itd. Učestvovao je u više emisija na Novosadskoj TV u seriji "Kvadrat varoši", imao je više televizijskih gostovanja na teme iz istorije Novog Sada. Za RTV Vojvodina snimljen je dokument emisije Priče iz starih kafana Proleće , za dokumentarno igranje emisije "Živopis" o "Pričama iz starog Novog Sada", emisija o starim Novosadskim čardacima i td. Sva je gostovanja na televiziji objavila na You Tubeu, pod nazivom "Istorija Novog Sada".Snimao je dokumentarne emisije o iskonskim vezama Vojvođana i Crnogoraca, pod nazivom Kamen u ravnici , Objavljen je njegov član u Sveskama za istoriju Novog Sada u izdanju Novosadskog kluba, kao iu Godišnjaku Istorijskog arhiva grada Novog Sada. U novosadskim novinama NS reporter Objavio Je tekstove pod nazivom Tajna istorija Novog Sada . Ustupio je svoju arhivsku građu za razne časopise i publikacije: Dnevnik , Nacionalna revija Srbije , Blic , Večernje novosti , 24 sata , Novosadske novine i td.

Autor je DVD fotomonografije Hronika nastajanja Vojvodine , koja obrađuje segmente iz prošlosti, od Panonskog mora do Karlovačkog mira, trenutno radi na realizaciji drugog dela fotomohografije. Održao je tribine o Dunavskom keju u suradnji sa MZ na keju i ZIG-om, sa temom Kej jučer , danas, sutra . Učestvovao je na raznim tribinama i na predavanjima o prošlosti Novog Sada po raznim institucijama u gradu. Pozovite zavidnu zbirku, preko 10.000, starih fotografija, razglednica i ostalog materijala o Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji. Autor je sajta http://sites.google.com/site/portretnovogsada/ o istoriji Novog Sada.

Učestvovao je kao autor projekta "Muzej istorije Novog Sada", postavljen u restauratoru "Lipa" iz 1880. godine, najstariji ostatak u Novom Sadu, koji je na jedinstven način prikazan istoriju Novog Sada i razvoja razvoja kroz etapu i vrijeme doprinosa kulturnoj baštini grada. Trenutno piše tri knjige, prva ima radni naslov Kafanologija Novog Sada , sa obimnom foto-građom i zanimljivim pričama o kafanama Novog Sada; druga knjiga sa radnim naslovom Hronika nastajanja Vojvodine govori o izgledu ovih prostora iz smještaja, zabeleženog u istorijskom pamćenju, u pričanju i legendi. Materijal je obiman, preko 2.000 strana raznih građevina, ali tu još nije kraj; treća knjiga Kako je stvaran Novi Sadgovori o smještaju i samim počecima hrvatskih naselja na ovim prostorima i naseobinama prije Novog Sada. Autor je završio još jedan DVD projekt pod radnim naslovom Sjećanja iz Nove Sada , gdje je pokušao u tri dela prikazivati ​​najzanimljivije događaje u našem gradu iz smještaja do današnjih dana, kao dokumentarni film, sa dosta fotografija i filmskih građevina. Učestvovao je u pisanju Monografije na četiri jezika (srpski, ruski, nemački, engleski) sa preko 300 fotografija i 97 autorskih tekstova. Tekstove je napisao 48 renomiranih autora, a fotografije su napravile 30 fotoreportera.

Dunavski turistički klaster "Istar 21" i Kulturni centar Novog Sada realizirali su program "Dunav, švedska kultura", koji je uspio podići svest o važnom kulturnom i turističkom potencijalu Dunava i grada Novog Sada i povećati broj mladih i kreativnih ludije koji će biti uklјučeni u iskorištavanju kulturnih priča upotrebljavajući turističku ponudu grada. Autor je bio jedan od predavača s zanimljivim temama i izlaganjem, što je objavljeno i na web-lokaciji Kulturnog centra. „Publicista i hroničar Zoran Knežev radovi su poslali sve informacije o mirisu Dunava i kulturnih vrijednosti savremenog Novog Sada. Na konkretnim primerima pokazalo se koliko je kulturno-istorijsko blago pohranjeno u Novom Sadu, poseban osvrt na istoriju novosadskih mostova i Petrovaradine ”.(Preuzeto sa sajta Kulturnog centra Novog Sada). Enciklopedije Novog Sada i Sveske za istoriju Novog Sada . Redovan je član Matice srpske i član „Malog istorijskog društva“ u Novom Sadu. Bio je urednik tri kolumne, pisao je i uređivao priloge za novosadski portal http://www.mojnovisad.com/

Neverovatan uspjeh postigao je sa svojim prvim samostalnim knjigom Novi Sad - priče iz prošlosti , za nepuna dva mjeseca zbog velikih potraga morao da se štampa druga knjiga izdaje. Na promociji u „Novosadskom klubu“ predstojili su salonu, gdje je tražila stol više, prodala je novu knjigu, a taj trend je nastavio i naredio nedelјama. Velike zasluge za takav uspjeh, iako knjige nisu bile u knjižarama, zasigurno su imale društvene mreže, autor je svakodnevno bio prisutan, veliki broj premijera otišao je u dijasporu. Po priči Zorana Kneževa, oko 50% mladih je nabavljeno knjigom, što se tiče vašeg najvećeg uspjeha, jer je javno objavljen tekstovima uspio da privuče mlade i da ih se pridruži zanimljivoj prošlosti Novog Sada.

Iz štampe je izašla 2017. godine, izašla je i druga samostalna knjiga Zoranov Kneževa Novi Sad - prošlost u pričanju , koja je izazvala ogromnu publiku čitatelja, autor je navodno stvarno napisao sada "zabranjenim temama", kao što je formirano i osnivanje OZNE i UDBE, o četničkoj organizaciji u Novom Sadu, o izveštavanju iz arhive specijalne policije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu u Novom Sadu, masoneriji i drugim zanimljivim temama iz prošlosti grada.

Tijekom 2017. autor je imao više televizijskih gostovanja i promotivnih knjiga, a svakako treba spomenuti i serijske kratke emisije sa temama iz knjige Novi Sad - priče iz prošlosti , snimljene za „Kanal 9“. Vredno pažnje je prikazano na filmu za jednu tursku televizijsku ekipu, snimanje značajnih trilogija o balkanskoj glazbi: "Sevdalinke", "Truba", "Tamburica". Zoran Knežev objavio je priču o Vojvodini i Novom Sadu u trećem delu koji govori o „Tamburici“.

Krajem decembra 2018. najavljeno je izlazak treće po redu samostalne i zaista dragocene knjige sa temama iz prošlosti kafanskog života i prostitucije u Novom Sadu.

Ovo je ukratko dosadašnji opus Zorana Kneževa, autorica još jedne knjige o Vojvodini, koja je pred vama. Iz posjetila se može vidjeti kako se može dosadno angažirati i željeti stvoriti vrijedan posao poput zavještanja današnjih i svih budućih pokolenjima u Novom Sadu i Vojvodini, a koji su doprinijeli očuvanju kulturno-istorijskih baština sa tim prostorima.

 

Zoran Knežev

Hroničar i publicista Novog Sada

Novinar i književnik

Predsednik „Novosadskog kluba“

Gl. i odgovorni urednik svih izdanja u "Novosadskom klubu"

Redovan član Matice srpske

Član "Malog istorijskog društva"

Kontakt tel. 064/1258337

zoranknezev@gmail.com