NOVA KNJIGA OD 1. DECEMBRA 2019. GODINE...

Cena: 2.500 din.
Za inostranstvo: 25 e

Kontakt tel. 064/1258337

meil: zoranknezev@gmail.com

 

Recenzija

Ni jedna razglednica nekog urbanog prostora ne može zamisliti bez nekih značajnih objekata, važnih povijesnih događaja i čuvati ličnosti za društveno-politički i kulturni razvoj celine jednog takvog gradskog ambijenta. Uvažavajući ove činjenice, autor 4 knjige o prošlosti Novog Sada, koji je sada štampan, Zoran Knežev, obuhvaća istorijski period od kraja XVII do završetka XX veka što, prikazano putem arhitektonskih zdanja, predstavlja razgradnju urbanog jezgra grada i njegove periferije. Kako svako vrijeme nosi svoj trag,tako su i autori ove knjige za svaki pojedini segment u razvoju grada dali sažeto tekstualno tumačenje društveno-istorijskog konteksta i političkog ambijenta koji su utjecali na specifičnosti arhitektonskih stilova misionarskih imena, a koji su izostali od strane vlasti i koji su smenjivale u toku ova dva, a koje su bile obeležene burnim događajima. Zoran Knežev je sa velikim entuzijazmom, ali i neophodnim poznavanjem istorijskih činjenica, sakupio obimnu fotodokumentarnu građu, koristio pri tom različite izvore kao što su stare razglednice, arhivske fotografije, grafičke prikaze, Internet i stručnu literaturu, da bi prikazao nastanak i razvoj arhitektonskih celina Novog Sada ne zanemarujući ni periferne tradicionalne ambijentalne arhitektonske vrijednosti.

Knjiga „Turistički vodič kroz stari Novi Sad“ autorice Zorane Kneževe ukazale su se na periodične građevinske delatnosti plovila, postupak izgradnje kao i uranjanja i nestajanja pojedinih značajnih objekata nastalih kao posljedica rekonstrukcije gradskih celina, ali ponekad i korištenih nedostataka koji odgovaraju zaštitnim tretmanima nadležnih institucija. U prikazu razvojnih mena u dvovjekovnom životu jednog grada Zoran Knežev je na slikovitom i ilustriranom prikazu prikazan i izuzetan proces kulturnog sazrevanja žitelja Novog Sada, jer je promena lica muškaraca i kulturnog nivoa građanstva i njegovih sposobnosti da osavremeni i humanizuju svoj životni ambijent. Iako je razrađena u tematskom pristupu ovom projektu Zorana Kneževa ostavila je mogućnost za naknadnu celovitiju dogradnju osnovnih tema.

U sadašnjim knjigama, autor Zoran Knežev poredio je obimne građevine koje su prikupljene i sistematizovane, još jednom nas je sačuvao građanin koji iskreno voli svoj grad, upotrijebivši ih za nuždu da bi se sačuvao od zaborava mnogih građevina i da bi se fasadarili od daljnjeg propadanja ili još pogubnije, potpunonog nestajanja. Tako ova knjiga može poslužiti kao edukativno štivo školskim generacijama i ne samo njima, ali i kao podsticaj drugim entuzijastima dati na sličan način istražiti istoriju svoga grada koji može poslužiti kao mali, ali vrijedan prilog ukupnog korpusu multikulturne baštine Novog Sada.

Mile Ignjatović , istoričar umetnosti  - muzejski savetnik

 

U Novom Sadu, 06.10.2019.